NA TRAGU PŠENICE-MEZOPOTAMIJA

DIYARBAKIR-MARDIN-SANLIURFA-GOBEKLITEPE-ADIYAMAN-GAZIANTEP-ADANA

1.DAN    DIYARBAKIR

Dolazak u Diyarbakır , nakon obavljenih graničnih formalnosti slijedi transfer autobusom do hotela.  Smještaj u hotel, večera, noćenje Diyarbakır

2.DAN    DIYARBAKIR-MİDYAT-MARDİN

Midyat, Manastir Mor Gabriel, Mardin Ulu Dzamija, Medrese Kasimiye. Vecera, nocenje Mardin

Nakon doručka polazak prema  Midyat – u,.   U Midyatu obilazimo stari dio grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu točku grada.  Nakon toga nastavljamo vožnju prema manastiru Mor Gabriel (manastir Sv.Gabrijela), najstariji postojeći i jedan od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. stoljeća, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom.

Nakon obilaska povratak u Mardin. Mardin je, između ostalog, grad specifičan po svom izgledu i lokaciji.  Smjestio se na jednoj strani brda gdje su kuće posložene stepenasto, a s njihovih se krovova pruža pogled na nepregledne ravnice nekadašnje Mezopotamije, tj. na doline dviju za civilizaciju značajnih rijeka Eufrata i Tigrisa.Mardin je odigrao važnu ulogu u razvoju kršćanstva i bio je središte sirijske pravoslavne crkve. U njemu stanovništvo čine Arapi, Kurdi, Sirijci i Turci te se govori više jezika: arapski, kurdski i turski. Iz religijske perspektive, riječ je osuživotu dviju vjera jer u Mardinu žive muslimani i kršćani, a razne su kulture prošle ovim gradom. Svaka je od njih za sobom ostavila mnoga remek-djela. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

3.DAN    MARDİN-ŞANLIURFA

Nakon doručaka check out iz hotela. Dan započinjemo obilaskom starog grada Mardina i obilaskom manastira Deyrul Zafraran Manastiru šafrana, jednog od najznačajnijih pravoslavna manastira u jugoistočnoj Turskoj, koji nas dotira iz 5. stoljeca. Voznja do Sanlıurfe. Večera. Noćenje.

4.DAN    ŞANLIURFA-GÖBEKLİTEPE

Doručak.  Voznj do arheološkom nalazištu Göbekli Tepe (turski za “trbušasto brdo”). Otkriće Göbekli Tepa, mjesta koje je UNESCO uvrstio na  Listu svjetske kulturne baštine, dovelo je u pitanje dosadašnja saznanja o prahistorijskim vremenima. Povratak u Şanliurfi.

Polazak u razgled grada koji svojim ulicama, kućama, bazarima, kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom proroka“ jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjetit ćemo muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim odlazimo do muzeja Halepli Bahce u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti pećinu u kojoj je rođen prorok Abraham, te Balikli gol, mjesto gdje ga je kralj bacio u vatru. Dolazak u hotel i večera. Noćenje.

5.DAN    ŞANLIURFA-NEMRUT-ADIYAMAN

Vožnja prema Harranu, (danas pod zaštitom UNESCO-a) i po ostacima najstarijeg univerziteta u regiji i biblijskom gradu. Za Haran su karakteristične kuće koje izgledaju kao košnice, izgrađene u kružnom obliku od nepečene opeke, bez upotrebe drveta, i zasvođenim krovom..

polazak prema Adiyamanu.Vožnja predjelima pokraj rijeke Eufrat gdje je 1977.god. izgrađena prva hidroelektrana “Ataturk”. Nastavak putovanja prema mjestu Kahta gdje ćemo obići izuzetno očuvani, lučni kameni most rimskog cara Septimija Severa..

 Nakon obilaska nastavak vožnje do polazne tačke za uspon na Nemrut . Nemrut  je 2.134 metra visoka planina, a  je najpoznatija je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura u blizini njezina vrha za koje se vjeruje kako su ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenskog iz 1. stoljeća pr. Na vrhu  ćemo dočekat zalazak sunca i prošetati po nalazištu. Na križanju istočne i zapadne civilizacije, planina Nemrut je zasigurno jedno od najveličanstvenijih lokaliteta. Nakon obilaska Nemruta dolazak  u Adyiaman. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

6.DAN    ADIYAMAN-HALFETİ-GAZİANTEP

Doručak. Polazak u Gaziantep, vozimo se uzduž nepreglednih plantaža pistacija. Sjeveroistočno od Gaziantepa, na rijeci Eufrat nalazi se mjesto Eski Halfeti. Od tada služi je kao scenografija popularnih turskih serija. Ploviti ćemo po predivnom klancu rijeke, a za vrijeme plovidbe vidjeti ćemo brojne polupotopljene kuće, drveće, džamije, kulturne spomenike. Na jednom od vrhova vidjeti ćemo i ostatke Rimske tvrđave (Rum Kale), a dalje i potopljeno selo Savaşan Köyü sa čuvenim u polupotopljenim minaretom Batik džamije. Nedaleko od Halfetija na vapnenačkoj stijeni  kraje rijeke Eufrat gnijezi se endemska vrsta ptice,  bliskoistočni ćelavi ražanj  – vrsta ibisa koja je pred izumiranjem. Nastavljamo do  Zeugma – muzeja mozaika , najveći je to muzej ove vrste u svijetu. Nastavak putovanja prema Gaziantepu, prijestonici kulinarstva i gradu gastronomije, kojeg njegovi stanovnici zovu samo Antep. Ako pitate Turke za Gaziantep, svi će odmah početi pričati o baklavi. Zbog raznovrsne i ukusne kuhinje, UNESCO je 2015. godine Antep stavio na listu kreativnih gradova svijeta. Kada je riječ o kulinarstvu Turska prijestolnica baklave potpuno je opravdala ovaj status, jer je prema nekoj slobodnoj procjeni u centralnom dijelu grada otprilike svaka peta trgovina baklavdžinica (ima ih preko 180) i pravo je čudo kako sve opstaju. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

7.DAN    GAZİANTEP-ADANA

Nakon doručka odjava iz hotela i polazak za Adanu.

Grad je smješten u srcu ravnice Cukurova , četvrti najveći turski grad Adana ima povijest koja seže čak u 7. tisućlje prije Krista. Mnogobrojne civilizacije koje su okupirale i dominirale zemljom ostavile su slojeve arheološkog blaga, tragove složene prošlosti regije. Dok ljubitelji prirode mogu uživati ​​u istraživanju ruševina drevnih gradova, ljubitelji prirode odmaraju disanje hladnog i čistog zraka na padinama i visoravnima planine Taurus.

Obilazak Adane. Vecera i  nocenje.

8.DAN    ADANA

Transfer do letalisca i let iz Adane.