BLAGO ISTOČNE TURSKE

DIYARBAKIR-VAN-KARS-ERZURUM-TRABZON

 

1. DAN   ZAGREB – ISTANBUL – DIYARBAKIR

Let do Dıyarbakıra.  Transfer do hotela . Večera  i nočenje Dıyarbakır

2. DAN DIYARBAKIR 

Doručak. Nakon doručka obilazak grada. Posjeti cemo Ulu džamiju,  jedan od Diyarbakırovih simbola, jedna je od rijetkih džamija u kojoj se četiri sekte islama mole zajedno. Džamija je jedna od najstarijih u Turskoj, a sagradio ju je seldžučki sultan Malik šah u 11. stoljeću.

Vrtovi Hevsel su 700 hektara obrađenih, plodnih zemljišta u blizini rijeke Tigris gdje su se u prošlosti uzgajali svi proizvodi Diyarbakıra.

Gradske zidine koje su stare oko 7000 godina, poslije kineskog zida su najduze zidine na svijetu. (5.5 km.)

Nastavljamo obilazak grada sa starom carsijom, ğpvratak u hotel. Večera  i nočenje Dıyarbakır

3. DAN DIYARBAKIR - TATVAN- AHLAT  (cca 315km)

 Doručak. Nakon doručka nastavljamo vožnju prema Tatvanu i Ahlatu. Po dolasku u Ahlat obilazak historijskog gradića u istočnoj Anadoliji, gdje se nalazi najveće svjetsko muslimansko groblje s više od 8000 nadgrobnih spomenika i sarkofaga.. Ahlat se nalazi na obali jezera Van u pokrajini Bitlis u jugoistočnom dijelu Turske.

Turska vlada je proglasila Ahlat jednim od očuvanih područja i podnijela zahtjev da UNESCO preuzme Ahlatove nadgrobne spomenike na popis Svjetske baštine 1983. godine. Nakon razgleda Ahlata povratak u Tatvan. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

4. DAN TATVAN- VAN  (cca 120km)

Doručak. Nakon doručka vožnja obalom jezera Van prema istoimenom gradu. Grad Van je smješten na 1750 m nadomorske visine i u historiji je poznat još iz 8.vijeka p.n.e. Gradom su redom vladali Armenci, Perzijanci, Arapi, Seldžuci te Osmanlije.

Prije dolaska u grad idemo na brodsku vožnju prema najvećem otoku Akdamar koji se nalazi oko 60 km jugoistočno od grada Van. Najpopularnije mjesto otoka  je jermenska Crkva iz 10. vijeka. Crkva Ahtamar  nalazi se na istoimenom otoku. Motivi iz vanjskog dijela crkve pričaju priče iz Biblije a unutarnji zidovi su obloženi freskoslikarstvom u pretežno svjetlo-plavoj, bijeloj i crnoj boji. Nakon obilaska crkve  odlazak  u hotel. Smještaj u hotel, večera, noćenje Van

5. DAN  VAN

Doručak. Nakon doručka obilazak Van Ctadele koje je sagradilo drevno kraljevstvo Urartu tokom 9. do 7. vijeka p.n.e. i predstavlja najveći primjer te vrste.

Drevna tvrđava nalazi se zapadno od grada i istočno od jezera Van. Palaca, koji je dugo bio glavni grad države Urartu pod imenom Tuspa, sagradio je kralj Urartu I. Sarduri.

Nakon obilaska citadele nastavljamo prema arheološkom muzeju. U muzeju ćete vidjeti odabranu zbirku Urutu kraljevine. Obilazak nastavljamo prema ˇ”Kući Van mačke”. Mačka Van poznata je širom svijeta po svom bijelom krznu i očima različite boje, posebna je po tome što voli vodu i kupa se u jezeru. U svijetu je registrovano nešto manje od pet stotina mačaka.

S obzirom da je veoma rijetka država je odlučila da zaštiti ovu vrstu mačke pa je na 10 km od grada  na obalama jezera napravila kuću nalik malom zooloskom vrtu, kompleks je sastavljen iz zgrada sa različitim prostorijama u kojem živi oko cca 80 mačaka. Spoljašnji dio ograđen je žicom u kojem mačke šetaju. Unutar kuće nalazi se veliki stakleni dio u koji uz pratnju možete ući i pomaziti mačke. Nakon obilaska put nastavljamo prema Van bazaru. Slobodno vrijeme do povratka u hotel. Večera,noćenje  

6. DAN VAN-DOGUBEJAZIT-KARS  (cca 350km)  

Nakon doručka polazak za grad Kars. Na putu posjećujemo Muradiye vodopad koji je 100km udaljen od provincije Van i nudi prekrasne krajolike ljeti i zimi.. Nakon posjete vodopadu nastavljamo put ka gradiću Dogubejazit u samom podnožju Ararata, najveće planine u Turskoj (5156m). Radi se o snijegom pokrivenoj vulkanskoj kupoli koja se u svetim knjigama označava kao mjesto gdje se nasukala Nuhova lađa. U podnožju planine Ararat nalazi se bajkovita Palata Ishak paše koja će Vas sigurno ostaviti bez daha budući da izgledom podsjeća na priče iz 1001 noći.

Ova palata je drugi najveći sultanski kompleks poslije čuvenog Topkapija. Palata se takođe nalazi na UNESCO-voj listi čekanja  za upisivanje u listu Svjetske baštine.

U predvečerje dolazak u Kars, smještaj u hotelu, večera i noćenje.

7. DAN KARS -ERZURUM (cca 290km)  

Nakon doručka, iz Karsa krećemo prema granici s Armenijom kako bi posjetili Ani Harabeleri, srednjevjekovnu prijestolnicu  armenskog carstva iz 10. vijeka. Od milja nazvan gradom “1001 crkve” ovaj grad je na vrhuncu svoje moći bio među najvećim gradovima svijeta.

Tragovi nekada velikog carstva i razvijene kulture i danas su vidljivi na ruševinama koje su danas postale nezaobilazna turistička atrakcija na istoku Turske.  Ovo arheološko blago je 2016.godine uvršteno na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Nakon pauze krećemo prema gradu Erzurum. Po dolasku u hotel previđen je kraći odmor a zatim obilazak znamenitosti unutar grada Erzeruma. Prva od njih je Yakutye medresa izgrađena početkom 14.vijeka i smještena je u starom jezgru grada. Po obilasku medrese, u neposrednoj blizini nalazi se i Cifte Minare medresa (u prijevodu “Medresa s dva minareta”) koja je izgledom još impresivnija od prethodne. Najveća medresa u Anadoliji je prvenstveno bila teološka škola, da bi se kasnije koristila kao skladište baruta i oružja u kasnijim ratovima. Nakon obilaska samog srca grada Erzurum, povratak u hotel, večera i noćenje.

8. DAN ERZURUM - TRABZON (cca 320km)  

Nakon doručka polazak za Trabzon. Na putu za Trabzon posjetit ćemo Sumela manastir koji se nalazi u istočnom dijelu crnomorske  regije u sred crnog brda. Ova drevna crkva je stara preko 1700 godina, i predstavlja jedan od najstarijih manastira na svijetu. Prema predajama, Sumela je manastir koji je napravljen u 3.vijeku u vizantijskom periodu od strane dva sveštenika koja su došla iz Atine. Nakon dugog perioda crkva je dobila na važnosti tako da je postala mjesto u kome su se posebno u 8.vijeku skupljali veliki prihodi. U 18.vijeku je obnovljen veći dio ove crkve, a neki zidovi su obojeni freskama. U 19.vijeku je, nakon što je dodat veliki broj prostorija, manastir dobio svoj divan izgled. Sumela manastir je vijekovima bio bitan vjerski centar i mjesto gdje su se skupljale i edukovale velike grupe ljudi. Glavni dijelovi manastira su sobe, soba za prijem, biblioteka i sveta pisma. Zidovi  su obojeni freskama, a glavne teme koje prolaze na freskama su detalji iz života Isusa i Djevice Marije. Sumela manastir se narodnim jezikom naziva Majka Merjema. Dolazak u hotel, večera, noćenje.

9. DAN TRABZON - ISTANBUL - ZAGREB

Nakon doručka, odjava iz hotela. Na putu do zračne luke  odlazimo u posjetu Aja Sofije u Trabzonu koja predstavlja jedan od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika crnomorskog dijela Turske. Po završetku obilaska, transfer na zračna luka I let iz Trabzona.