OD KAPADOKIJE DO PONTSKIH ALPA

CAPPADOCIA-ANKARA-HATTUSAS-AMASYA-SAMSUN-GİRESUN-TRABZON

1. DAN     KAPADOKİJA

Dolazak u Kayseri. Transfer do hotela u Kapadokiji. Nočenje Kapadokija

2. DAN  KAPADOKİJA

Poslije dorucka obilazak, Uçhisar, Göreme Open Air Museum, Zelve, Paşabağları, Podzemni grad Derinkuyu, Ürgüp, Avanos. Večera i noćenje u Kapadokiji

3. DAN KAPADOKİJA-TUZ GOLU- ANKARA (320 km)

Poslije dorucka, polazak prema Ankari. Na putu obilazak slanog jezera Tuz gölü.  (Slano jezero je uvrsceno u kategoriju A klase koje je važno područje za zaštitu močvara i biološke raznolikosti.Unesco je uvrstio  na privremenu listu svjetske baštine)

Dolazk u Ankarau, odlazak  na gradsku citadelu i kasnije posjeta muzeja Anatolskih Civilizacija. Večera i noćenje u Ankari

4. DAN     ANKARA-HATTUSAS-AMASYA (380  KM)

Nakon doručka  voznja prema Hattusi.  Dolazak u Bogazkale (Hattusas) koji je poznat kao grad hramova. Pogledacemo Vrata kraljeva, Vrata lavova, tunel, veliku kaštelu, veliki hram i muzej. Također vidjecemo drevno nalazište Yazilikaya (upisana stijena), blizu Bogazkale. Ovo je najpoznatiji spomenik hetitskim stijenama. Ovdje se nalazi i panteon na otvorenom. Reljefi hetitskih bogova i božica ukrašavaju zidove. Oni su urezani u izvornu stijenu i datiraju iz 13. stoljeća prije Krista. 
Zatim se vozimo do Amasije Grad u kojem je urezano nasljeđe osmanskih sultana nudi veličanstvene tragove prošlih civilizacija . Smješten u uskoj klisuri na rijeci Yeşilırmak, Amasya datira iz 6500. pne. Tokom osmanskog perioda grad je postao važno kulturno središte u kojem su odgajani mnogi naučnici i sinovi sultana. U skladu s    tim, osmanski sultani su ga ukrašavali mnogim zgradama. Ipak, posjetiteljima je još uvijek omogućeno promatranje amasjskog nasljeđa ranijih civilizacija tamo. Ruševine zamka izdižu se iz krševite stijene i sadrže osmansku palaču i tajni podzemni prolaz, dok su u stijenu iznad grada urezane impresivne kamene grobnice .  Vecera i noćenje Amasya.

 

5. DAN AMASYA-SAMSUN-GİRESUN  (300  KM)

Nakon doručka voznje do Samsuna.  Razgled Samsuna, jedan od gradova regije s najvećim turističkim potencijalom, prirodnim povijesnim i kulturnim bogatstvom, mogućnošću dolaska pomorskih, zračnih,  i željezničkih pruga. Samsun je svoju važnost i imovinu sačuvao vremenom, postajući mjesto Oslobodilačkog rata Turske, dolaskom Atatürka 19. svibnja 1919. godine zbog planiranja obrane Anadolije.
Vozimo se do Giresuna. Vecera i noćenje u Giresunu.
6. DAN GİRESUN- JAMA KARACA-MANASTIR SÜMELA-TRABZON  (290  KM)

Nakon dorucka   vozimo se do planine Zigana,  sa spektakularnim pogledom na sela i na pontskim planinama. Dolazimo u Gümüshane da bi posjetili Jamu Karaca, koja se zbog svojih boja i formacija smatra najljepšom u Turskoj.

Na putu za Trabzon posjetit ćemo Sumela manastir koji se nalazi u istočnom dijelu crnomorske  regije u sred crnog brda. Ova drevna crkva je stara preko 1700 godina, i predstavlja jedan od najstarijih manastira na svijetu. Prema predajama, Sumela je manastir koji je napravljen u 3.vijeku u vizantijskom periodu od strane dva sveštenika koja su došla iz Atine. Nakon dugog perioda crkva je dobila na važnosti tako da je postala mjesto u kome su se posebno u 8.vijeku skupljali veliki prihodi. U 18.vijeku je obnovljen veći dio ove crkve, a neki zidovi su obojeni freskama. U 19.vijeku je, nakon što je dodat veliki broj prostorija, manastir dobio svoj divan izgled. Sumela manastir je vijekovima bio bitan vjerski centar i mjesto gdje su se skupljale i edukovale velike grupe ljudi. Glavni dijelovi manastira su sobe, soba za prijem, biblioteka i sveta pisma. Zidovi  su obojeni freskama, a glavne teme koje prolaze na freskama su detalji iz života Isa a.s. i hazreti  Merjeme. Sumela manastir se narodnim jezikom naziva Majka Merjema. Dolazak u hotel, večera, noćenje.

7. DAN   TRABZON
Danas ćemo istražiti najvažnije dijelove grada Trabzona; vidjet cemo izvanrednu kolekciju bizantskih fresaka u crkvi Svete Sofije iz 13. stoljeća, posjetite Ataturkov dvorac na brdu Soguksu okrenut prema Crnom moru,

Odlazimo na vidikovac Boztepe, sa kojeg mozemo vidjeti cjeli grad.  Vidjet cemo Samostan za djevojke na brdu Boztepe. Povratak u hotel, večera, noćenje Trabzon  

8. DAN   TRABZON

Transfer do zracno lüke i let iz Trabzona.