MEZOPOTAMIJA - GDJE SVE POČINJE


MARDIN-SANLIURFA-ADIYAMAN-GAZIANTEP
Mezopotamija koja vuče ljude preko svoje plodne zemlje od prošlosti do danas gdje je započela povijest civilizacije; čovječanstvo je napustilo nomadski život da bi postalo sjedilački; čovječanstvo je počelo uzgajati pšenicu; osnovana su prva sela, gradovi i carstva; izumljeno je pisanje.

Povijest Göbekli Tepe, koja uzrokuje prijepis povijesti čovječanstva; Mardinove čipkaste uske ulice; nenadmašni izlasci sunca u Nemrutu, svjetskom čudu; Gaziantep, grad mozaika; bez presedana povijesni artefakti u modernim muzejima posađeni u gradovima poput bisernih kapi ... U Mezopotamiji, zemlji u kojoj žive tisuće arheološkog blaga, gdje god okrenete glavu, vidite povijest i kulturu.

Plodna zemlja između prelijepih rijeka Eufrat i Tigris, Mezopotamija je tisućama godina svako sjeme pretvorila u obilan usjev. Spektakularna gastronomska kultura pretvara ova čudesa u nevjerojatne okuse. Različite boje pričaju istu priču na isti način sa načinom života, folklorom i umjetnošću potaknutom raznolikošću ...

Otkad imamo tu vjeru i želju za gradnjom hramova? Zemlja koja ima odgovor na ovo pitanje. Džamije, grobnice, crkve i bezbrojni hramovi različitih religija ... Göbekli Tepe, koji svoju vjeru u srce spaja mnogo prije naseljavanja i početka poljoprivrede. Sveti gradovi raštrkani po lanlıurfiju, gradu proroka. Mistična atmosfera, kupole na Mardinu; mozaik religije i kulture. Nebrojena sveta mjesta u Mezopotamiji i stanje dubokog razmišljanja koje može osjetiti samo iskustvo.

Kad im dodate gostoljubive ljude, izvrsnu fizičku geografiju, neusporediv ekosustav s prepoznatljivim biljnim i životinjskim vrstama, sve je na svom mjestu. Mezopotamija je nepobjedivo privlačan centar s mogućnošću dodavanja desetaka predmeta na vaš „popis žlica“.

Očekuje vas Mezopotamija, zemlja prve, zemlja svega jedinstvenog i drevnog kao i samo vrijeme. Otkrijte legendarnu povijest i kulturu, izvanrednu prirodu i nezaboravne okuse u Mezopotamiji.

1. DAN DOLAZAK MARDİN

Dolazak u Mardin, nakon obavljenih graničnih formalnosti, transfer autobusom do hotela. Hotelski smještaj, večera, noćenje.

2. DAN MARDİN

Midyat, samostan Mor Gabriel, džamija Mardin Ulu, medvjeda Kasimiye. Večera, noćenje Mardin.

Nakon doručka polazak za Midyat ,. U Midyatu posjetimo stari dio grada i staru zgradu Konuk Evi, najvišu točku grada. Zatim nastavljamo put do samostana Mor Gabriel (samostan sv. Gavrila), najstarijeg postojećeg i jednog od najljepših asirskih pravoslavnih samostana iz 4. stoljeća s fantastičnom orijentalnom arhitekturom.

Nakon razgleda povratak u Mardin. Mardin je, između ostalog, grad specifičan po svom izgledu i položaju. Smješteno je s jedne strane brda, gdje su kuće poredane u fazama, a s njihovih se krovova širi na prostrane ravnice bivše Mezopotamije, odnosno u dolini dviju važnih rijeka Eufrat i Tigris. Mardin je imao važnu ulogu u razvoju kršćanstva. pravoslavne crkve. Njegovo stanovništvo čine Arapi, Kurdi, Sirijci i Turci, a govori se nekoliko jezika: arapski, kurdski i turski. Iz vjerske perspektive, to je preporod obje religije, jer muslimani i kršćani žive u Mardinu, a različite su kulture prolazile kroz ovaj grad. Svatko od njih ostavio je za sobom mnoga remek-djela. Povratak u hotel. Večera. Preko noći.

 

3. dan MARDİN-ŞANLIURFA

Odjava iz hotela nakon doručka. Dan započinjemo obilaskom starog grada Mardina i posjetom samostanu šafrana Deyrul Zafraran, jednom od najvažnijih pravoslavnih samostana na jugoistoku Turske, koji datira iz 5. stoljeća. Nastavak puta vodi nas do arheološkog nalazišta Göbekli Tepe (turski za "trbušni brežuljak"). Otkriće Göbekli Tepe, UNESCO-ve svjetske baštine, dovelo je u pitanje pretpovijesno znanje. Nastavak lianliurfi. Prijava u hotel. Večera. Preko noći.

4. dan ŞANLIURFA-HARRAN

Doručak. Obilazak grada koji sa svojim ulicama, kućama, bazarima, kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje kao "muzej na otvorenom". Nazvan je i "gradom proroka", jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Joba i Elihe. Posjetit ćemo muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim se uputiti do muzeja Halepli Bahce gdje se nalaze ostaci iz rimskog doba. Napokon ćemo posjetiti špilju u kojoj se rodio prorok Abraham, a Balikli gol, mjesto gdje ga je kralj bacio u vatru. Vožnja do Harrana (sada pod zaštitom UNESCO-a) i kroz ostatke najstarijeg sveučilišnog i biblijskog grada u regiji. Haran karakteriziraju kuće koje izgledaju poput košnica, izgrađene u kružnom obliku od nepečene cigle, bez upotrebe drva i sa zasvođenim krovom. Nakon obilaska vraćate se u Sanlıurfu. Dolazak u hotel i večera. Preko noći.

5. DAN ŞANLIURFA-NEMRUT-ADIYAMAN

Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema Adiyamanu. izgrađena je prva hidroelektrana "Ataturk". Nastavak rute do grada Kahta, gdje ćemo posjetiti izuzetno očuvani, lučni kameni most rimskog cara Septimija Severa.

Nakon obilaska, nastavite vožnju do početne točke za uspon na Nemrut. Nemrut je 2134 metra visoka planina i najpoznatiji je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura u blizini vrha, za koje se vjeruje da su ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenea iz 1. stoljeća prije Krista. Na vrhu ćemo pozdraviti zalazak sunca i prošetati gradom. Na razmeđi istočne i zapadne civilizacije, planina Nemrut zasigurno je jedno od najljepših mjesta. Nakon posjeta Nemrutu dolazak u Adyiaman. Hotelski smještaj, večera, noćenje.


6. DAN ADIYAMAN-HALFETİ-GAZİANTEP

Doručak. Polazak prema Gaziantepu vozimo se kroz nepregledne plantaže pistacija. Sjeveroistočno od Gaziantepa, na rijeci Eufrat, nalazi se grad Eski Halfeti. Otada je služio kao scenografija popularnih turskih serija. Plovit ćemo prekrasnim klisurom rijeke, a tijekom krstarenja vidjet ćemo mnogo napola potopljenih kuća, drveća, džamija, spomenika kulture. Na jednom od vrhova vidjet ćemo ostatke rimske tvrđave (Rum Kale), a zatim potopljeno selo Savaşan Köyü sa poznatom napola potopljenom munarom džamije Batik. Nedaleko od Halfetija na vapnenačkoj stijeni na kraju rijeke Eufrat gnijezdi se endemska vrsta ptica, bliskoistočni ćelavi ražanj - ugrožena vrsta ibisa. Nastavljamo do Zeugme - muzeja mozaika, to je najveći muzej te vrste na svijetu. Nastavak rute do Gaziantepa, kulinarske prijestolnice i grada gastronomije, koji stanovnici zovu samo Antep. Ako pitate Turke za Gaziantep, svi će odmah početi pričati o baklavi. Zbog raznolike i ukusne kuhinje, 2015. UNESCO je Antepu uvrstio na popis kreativnih gradova na svijetu. Što se kuhinje tiče, turska prijestolnica baklave u potpunosti je opravdala taj status, jer prema nekim besplatnim procjenama otprilike svaka peta trgovina baklava u središnjem dijelu grada (ima ih preko 180) i pravo je čudo kako sve preživljava. Hotelski smještaj, večera, noćenje.

7. DAN GAZİANTEP

Nakon doručka odjava iz hotela i transfer do zračne luke.