BAŠTINA ALEKSANDRA VELIKOG U TURSKOJ

ISTANBUL-BURSA-CANAKKALE-ASSOS-PERGAMA-EPHESUS-KUSADASI-MİLET-APHRODISIAS-PAMUKKALE

 

1.dan  ZAGREB – ISTANBUL 

Let za Istanbul. Po dolasku u Istanbul, transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg odmora, vožnja brodom po Bosporu. Večera u nacionalnom restoranu. Povratak u hotel, noćenje.

Let za Istanbul. Po dolasku u Istanbul, transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg odmora, vožnja brodom po Bosporu. Večera u nacionalnom restoranu. Povratak u hotel, noćenje.

2. dan    ISTANBUL

Doručak. Razgled znamenitosti grada uz lokalnog vodiča: RIMSKI HIPODROM, nekadašnji centar političke aktivnosti iz Rimskog doba – PLAVA DŽAMIJA – AJA SOFIJA, izgrađena za vrijeme vladavine cara Justinijana, u 6. stoljeću; do 15. stoljeća bila je bizantska crkva, kasnije džamija, a danas je muzej, od mnogih povjesničara predložen za osmo čudo svijeta – YEREBATAN CISTERNA – TOPKAPI PALAČA – GRAND BAZAAR... Kasni ručak ili rana večera. Povratak u hotel, noćenje.

3. dan    ISTANBUL – BURSA – ÇANAKKALE

Doručak. Odlazak iz Istanbula. Polazak prema BURSI, po broju stanovnika četvrtom gradu u Turskoj, a industrijski najrazvijenijem. Smješten je u dolini ispod planine Uludağ koju su Rimljani zvali Olimp. Bursa se smatra rodnim mjestom Osmanskog carstva, što je potvrđeno zaštitom osam znamenitosti u gradu i obližnjem selu Cumalıkızıku. Posjet velikoj ULU DŽAMIJI i KOZA HANU. Nastavak vožnje do gradića ÇANAKKALE. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

4. dan    ÇANAKKALE – TROJA – ASSOS – BERGAM

Doručak. Odlazak iz hotela. Vožnja do antičkog grada, TROJE, poznatom po Homerovim spjevovima Ilijada i Odiseja, a koji pričaju o Trojanskom ratu. Prema predaji, grad je osnovao Dardanov unuk Tros.

Vožnja do malog gradića ASSOSA, u kojem je  živio Aristotel i tamo otvorio vlastitu Akademiju.

Nastavak vožnje do antičkog PERGAMA (današnji BERGAM), koji je u helenističko doba bio središte slavne Pergamske države. Obilazak lokaliteta: ASKLEPION, čuveno svetište i lječilište, ALEJA S KOLONADAMA, OSTACI ZEUSOVOG OLTARA, TRAJANOV HRAM, KAZALIŠTE, CRVENA BAZILIKA. Grad je dobio naziv po pergamentu, pisaćem materijalu dobivenom preradom kože ovaca ili koza. Posjet Arheološkom muzeju u Bergamu, koji čuva eksponate iz doba antičkog Rima.

Smještaj u hotel, večera, noćenje.

5. dan   BERGAM – IZMIR – EFEZ – KUŞADASI

Doručak. Vožnja do IZMIRA, mediteranskog grada na Egejskom moru. Grčki otac povijesti Herodot opisao ga je kao grad pod najljepšim nebom i s najboljom klimom na Zemlji. Razgled gradića: KONAK PIER, moderni otok na izmirskoj rivi, čiji je autor Gustave Eiffel, ALSANCAK, stari dio grada gdje se nalaze sokaci sa starim grčkim kućama, BARLAR SOKAĞI ili Ulica barova, šetalište KORDON, duž kojeg se nižu najluksuzniji stanovi Izmira, trg CUMHURIYET MEYDANI, KÜLTÜRPARK, jedan od većih parkova, s brojnim drvoredima palmi, fontanama, jezerom, skulpturama te zabavnim parkom, GRADSKA KUĆA i SAHAT KULA, jedni od najpoznatijih simbola Izmira...

Nastavak vožnje do još jednog antičkog grada, EFEZA, izvanrednog primjera rimskog lučkog grada, s morskim kanalom i donjom lukom, zbog čega je upisan na UNESCO – v popis mjesta svjetske baštine u Aziji. Iskapanja su otkrila velike spomenike iz vremena Rimskog Carstva, uključujući Celsiusovu knjižnicu, Veliko kazalište te ostatke slavnog Artemidinog hrama, jednog od sedam svjetskih čuda, koji je privlačio hodočasnike iz cijelog Sredozemlja. U blizini Efeza posjetit ćemo KUĆU DJEVICE MARIJE, koju i muslimani i kršćani smatraju mjestom gdje je Djevica Marija živjela nakon raspeća Krista.

Odlazak do KUŞADASIJA, jednog od najpopularnijih ljetovališta moderne Turske, večera, noćenje.

6. dan KUŞADASI – PRIENE – MILET – DIDIM

Doručak. Odlazak do PRIENE, antičkog grčkog grada, kojeg odlikuje amfiteatar, hramovi, agora i sl.

Nakon toga, odlazak u antički MILET, poznat kao rodno mjesto brojnih filozofa, među kojima je najpoznatiji Tales. 

Vožnja do DIDIMA, koji je u svom povijesnom razvoju prošao kroz razne transformacije, od drevnog helenističkog svetišta, preko važne rimske luke, do malog ribarskog mjesta.

Povratak u hotel, večera, noćenje.

7. dan  KUŞADASI – APHRODISIAS – HIERAPOLIS – PAMUKKALE

Doručak. Odlazak do APHRODISIASA, antičkog grada, gdje su ostaci Afroditinog hrama iz 1. stoljeća prije Krista još uvijek vidljivi. Za vladavina careva Augusta i Hadrijana, hram je dodatno proširen i preuređen, a u 5. stoljeću je pretvoren u crkvu. U blizini Afrodizije su tetrapilon, odeon i biskupska palača, agora, kazalište, stadion, Hadrijanove terme i sebasteion, gdje se štovao carski kult.

Nakon toga, obilazak jednog od najpoznatijih antičkih nalazišta u Turskoj, HIERAPOLISA, gdje su ostaci crkve i grob apostola Filipa, amfiteatar, groblje sa sarkofazima…

Vožnja do PAMUKKALE, kompleksa jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora i vapnenca travertina koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. U bazenima ispunjenim vodom odražavaju se bijeli okomiti zidovi, stalaktiti vise uz rub čitavoga područja poput smrznutih slapova, a tamne planine obrasle borovom šumom uzdižu se iza terasa. Naziv Pamukkale znači dvorac od pamuka. Neki smatraju da je takav naziv uzrokovao mek izgled litica i terasa, no lokalna legenda kaže da su u davna vremena divovi na terasama sušili svoj urod pamuka. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

8. dan   PAMUKKALE – ANTALYA

Doručak. Obilazak samih Pamukkala te kupanje, ukoliko vremenske prilike to dozvole.

Odlazak u ANTALYJU, grad na jugozapadnoj mediteranskoj obali Turske, jednog od najpoznatijih turskih odmarališta. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

9. dan  ANTALYA – SIDE – ASPENDOS – PERGE

Doručak. Odlazak do antičkog grada SIDE. Sam položaj Sidea omogućio mu je da se u relativno kratkom vremenu razvije u značajnu luku na Mediteranu. Za početke ovog grada veže se i jedna legenda koja kaže kako su grčki doseljenici ubrzo nakon osvajanja ovog područja zaboravili na svoj materinji jezik. Naime, u to vrijeme, ove prostore naseljavao je narod koji je imao karakterističan jezik s posebnim dijalektom. Jezik je bio toliko zvučan i melodičan da su ga svi, koji su barem malo vremena proveli u ovom gradu, ubrzo prihvatili kao svoj jezik i zaboravili materinji.

Odlazak prema ASPENDOSU, gdje se nalazi najbolje očuvani rimski amfiteatar u cijeloj pokrajini. Amfiteatar je podignut u 2. stoljeću. Sagrađen je prema planovima slavnog arhitekta Zenona, a gradnju su financirala dva bogata brata iz Aspendosa za vrijeme vladavine Marka Aurelija.

Posjet PERGI, antičkom mjestu koje je nekoć bilo pod vlašću Rimljana. Povratak u hotel, večera, noćenje.

10. dan   ANTALYA – KONYA 

Doručak. Vožnja do grada derviša KONYA. Po dolasku posjetiti  ćemo Mevlâna Müzesi, odnosno Mevlanin muzej. U muzeju se nalazi grob Mevlane Rumi Jelaleddina, osnivača Mevlevi reda derviša, često nazivanih vrtećih derviša. Prema predaji, jednog dana, Mevlana se uputio na tržnicu i dok je bio na tržnici, pao je u trans, čuvši zvukove bubnja koji su dolazili iz različitih smjerova. Povučen ritmom zvukova, ali još uvijek u transu, Mevlana se počeo vrtjeti u krug s rukama podignutim prema gore dok je dlan jedne ruke bio okrenut prema nebu a drugi prema tlu. Nakon tog iskustva, Melvana se povlači i odluči osnovati školu u kojoj će podučavati mladiće o bogu i stvorenjima. Mevlanini učenici zvali su se derviši, a posebno su poznati po njihovom plesu, istom plesu koji je Mevlana prvi put doživio u transu na tržnici. Ovaj ples prepoznatljiv je po tome što su plesači odjeveni u bijele haljine s karakterističnim duguljastim pokrivalima za glavu. Ovaj ples mogli su plesati samo iskusni učenici koji su mogli doživjeti stanje trasa i bilo je potrebno puno vježbe kako bi došli do tog stanja. Ples se pleše tako da se plesač vrti u krug, uvijek u desnu s stranu s glavom pognutom na desno, a rukama podignutim u zrak. Dlan desne ruke okrenut je prema nebu, a dlan lijeve ruke prema tlu.

Smještaj u hotel, večera. Odlazak na ples derviša. Noćenje.

11. dan  KONYA – KAPADOKIJA (GŐREME)

Doručak. Vožnja do KAPADOKIJE, što na hetitskom jeziku, kao i na perzijskom (farsiju) znači zemlja divnih konja. Ovdje su, u davnim vremenima, prije pripitomljavanja, živjeli divlji konji. Odlazak prema zapadnoj Kapadokiji, gdje su snažne erupcije vulkana Erdžijasa prije 3 milijuna godina formirale jedan od najspektakularnijih pejzaža na svijetu. Obilazak lokacije GÖREME. Cijeli grad je smješten u stijenama, a nastao je u vrijeme ranog kršćanstva, kada je ono bilo zabranjeno, a kršćani proganjani. U stijenama se nalaze prekrasne bizantske freske sa scenama iz Starog i Novog zavjeta.

Odlazak prema gradu KAYSERI, jednom od najznačajnijih industrijskih i trgovačkih središta u Turskoj. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

12. dan KAPADOKIJA – ZAGREB

Doručak. Kraća šetnja gradom. Transfer do zračne luke planiranom.