ŽIDOVSKO NASLJEĐE U TURSKOJ

İZMİR-SARD-EFEZ-İSTANBUL

 

Židovska baština u Turskoj

Židovski narod ima duboke povijesne veze s Anadolijom. Ostaci židovskih naselja u drevnim gradovima duž obala Egejskog, Sredozemnog mora i Crnog mora, poput Sardesa, datiraju još iz 4. stoljeća prije Krista. Brončani stupac pronađen u Ankari pokazuje prava koja je Židovima dodijelio car August. Tijekom svoje vladavine Osmansko carstvo postalo je mjesto dobrodošlice Židova. Početkom 14. stoljeća, brojni Židovi protjerani iz zapadne Europe naselili su se na osmanskom teritoriju.

İstanbul je imao živahnu židovsku zajednicu više od 1.000 godina, a na azijskoj i europskoj strani grada postoji nekoliko sinagoga.

Sinagoga Neve Shalom najveća je sinagoga u Turskoj. Osim Neve Shalom, sinagoga Ahrida i sinagola Yanbol u Balatu, sinagoga Ashkenazi u Karaköyu i sinagoga Etz Ahayim u Ortaköyu najposjećenije su sinagoge u İstanbulu.

İzmir (Smirna)

Židovska baština Izmira pokazuje jedinstveni karakter sa sefardskom tradicijom i arhitektonskim stilovima sinagoga koji su inspiraciju crpili iz srednjovjekovne Španjolske.

Sefardske sinagoge u Kemeraltiju su Bikur Holim, Beth Hillel, Seniora, Shalom, Algazi Sinagoge i Beth Israel u Karataşu.

Sinagoga Bergama, nedavno obnovljena sinagoga Yabets u Bergama (Pergamon), ponovno je posvećena u svečanost u proljeće 2014. godine kako bi se koristila kao kulturno središte. Smatra se da je sinagoga izgrađena u drugoj polovici 19. stoljeća. Napušten je nakon ozbiljnog oštećenja u požaru četrdesetih godina zbog kojeg se krov srušio.

Sardaska sinagoga, monumentalna sinagoga, bila je središte židovskog vjerskog života u Sardisu, u drevnoj Lidiji, tijekom kasnorimskog razdoblja. Sinagoga je zauzimala ugao rimske kupke-gimnazije, pretvarajući dio ove javne zgrade u židovsku bogomolju. Većina današnjih ruševina datira iz 4. i 5. stoljeća.

• Neve Shalom, İstanbul

• Ahrida Synagogue, İstanbul

• Yanbol Synagogue, İstanbul

• Ashkenazi Synagogue, İstanbul

• Etz Ahayim Synagogue, İstanbul

• Grand Synagogue, Edirne

• Gerush Synagogue, Bursa

• Mayor Synagogue, Bursa

• Etz Ahayim Synagogue, Bursa

• Bikur Holim, İzmir

• Beth Hillel, İzmir

• Seniora Synagogue, İzmir

• Shalom Synagogue, İzmir

• Algazi Synagogue, İzmir

• Beth Israel Synagogue, İzmir

• Bergama Synagogue

• Sardes Synagogue, Salihli, Manisa

 

1.DAN İZMİR

Dolazak u İzmir. Transfer do hotela . Nočenje İzmir

2.DAN İZMİR-SARD

Poslije dorucka  polazak prema Sardisu, glavnom gradu drevne Lidije. Pogleda cemo  značajne ruševine Akropole. Posjetit cemo  hram Cybele i Diane, koji je kasnije postao crkva. Zatim zlatnu rijeku Pactalos i Kraljevsku cestu. Zatim posjetit cemo obnovljenu sinagogu, pogledati  imena bogatih američkih židovskih obitelji koje su financijski podržale iskapanja. Ova se sinagoga smatra najvećom drevnom sinagogom izvan Izraela.

Povratak u Izmir gdje cemo posjetiti neke sinagoge u gradu kao što su Bet Israel, Bikur Holim, Algazi , Senora sinagoga i Havre Sokak (Ulica sinagoga)  Noćenje u Izmiru.

3.DAN İZMİR-EFEZ-İSTANBUL

Cjelodnevni obilazak drevnog grada Efeza. Posjetite Celsusovu knjižnicu s natpisom menora, mramorno popločanu Arkadijsku cestu, Rimske terme, Veliko kazalište. Mogućnost ručka i kupovine u Efesu. 

Povratak na aerodrom İzmir. 

Vecernji Let İzmir-İstanbul. Nocenje İstanbul

4.DAN İSTANBUL

Doživite turu židovske baštine u Istanbulu:

 Vožnja do Balata, židovske radničke četvrti na obali Zlatnog roga, koja je apsorbirala većinu naseljenika u petnaestom stoljeću iz Španjolske. Posjetite nedavno obnovljenu sinagogu Abrida (Ahrida) ((trebaju nam vaše puno ime i prezime, rođendan i broj putovnice kako bismo dobili posebno odobrenje za posjet sinagogama u Istanbulu), izvorno izgrađenu u 15. stoljeću i najraniju je sinagogu u Istanbulu. Izvorni hrast bimah (teva) dug 20 metara, oblikovan ili poput Noine barke, ili poput osmanskog broda koji je Sefardima donio slobodu od Španjolske do Turske, još uvijek se može vidjeti.

Zatim nastavite do okruga Galata. Započnite obilazak sefardske povijesti u četvrti Galata, regiji koja je gotovo u potpunosti bila židovska više od 400 godina. Danas je Galata u cijelom svijetu poznata po tornju koji su 1348. godine izgradili Genovezi. Ured glavnog rabinata također se nalazi u Galati. Danas u Istanbulu postoji 16 sinagoga koje se još uvijek koriste. Prvo posjetite sinagogu Neve Shalom koja se danas koristi za većinu funkcija zajednice, a posjetite i židovski muzej Quintcentenial Foundation koji se nedavno nalazio u blizini sinagoge. Šetnja do sinagoge Ashkenazy iz devetnaestog stoljeća i jedine sinagoge Ashkenazy u Istanbulu, koju su izvorno izgradili austrijski Židovi. Nakon posjeta sinagogi slobodno vrijeme za ručak, šetnja do umjetničke galerije Schneidertempel (ovisno o rasporedu izložbi) i šetnja do stepenica Kamondo sagrađenih u 19. stoljeću. Neobarokni i rani secesijski stilovi ovdje su stopljeni u 1870-ima kako bi stvorili ovu zakrivljenu prometnicu uz jedno od najstrmijih brda Istanbula. Abraham Salomon Camondo, iz bogate sefardske židovske obitelji Camondo, financirao je izgradnju. Naslijedio je bankarski i poslovni uspjeh svojih predaka i nastavio postati glavni bankar Osmanskog carstva u okrugu Galata gdje se nalaze stepenice Nocenje İstanbul

5.DAN İSTANBUL

Slobodno vrijeme do transfera. Židovsko groblje možete posjetiti ovisno o vašem vremenu

Transfer do aerodroma i odlazak iz İstanbula.