OTKRIVENJE SEDAM CRKAVA & NICAEA

İZMİR-İSTANBUL

 

Zapadna Turska bila je kolijevka ranokršćanske crkve. Ovo područje bilo je središnje mjesto Pavlove misije i i područje kojem je posvetio veliku količinu svog vremena i energije. Njegova je služba u regiji bila toliko produktivna da se moglo reći da su „svi koji su živjeli u Aziji čuli riječ Gospodnju“ (Djela apostolska 19:10). To je također bila sfera služenja beskompromisnog proroka Ivana, koji je napisao svoju Otkrivenje kako bi kršćanima koji žive u sedam gradova u provinciji Azije otvorio oči pred izazovima vjernog života u rimskom imperijalizmu. Kad je Ignacije, biskup crkve u Antiohiji na Orontesu, bio na putu za pogubljenje u Rimu, posjetile su ga izaslanstva kršćanskih zajednica u Efezu, Trallesu, Magneziji, Smirni i Philadelphiji. Pisma koja je napisao kako bi potaknuo ove skupštine otvaraju prozore u njihov trajni život i izazove. Brojne crkve osnovane u to vrijeme nastavile su napredovati kroz žestoke progone rimskog carskog razdoblja i vidjeti trijumf kršćanstva kad je Konstantin car prihvatio vjeru i svijet je zauvijek promijenjen. Pridružite mi se na ovom putovanju dok posjetimo ta mjesta i pratimo povijest najstarije crkve od Pavla do Nikejskog vijeća. Aja Sofija, Istanbul

 

Sedam crkava Otkrivenja drevne su crkve o kojima je sveti Ivan napisao u Bibliji. Svaka je crkva dobila pismo u kojem ih poziva da se pokaju za svoje grijehe i isprave svoj trenutni tok. Kad su poslana pisma crkvama, u svakom od gradova postojale su aktivne kršćanske zajednice. Danas, iako su neki ostaci tih drevnih gradova i njihovih crkava ostali, drugi su se stopili sa suvremenim turskim gradovima koji sada krase krajolik. Prema legendi, svih 7 crkava nalazilo se na istrošenom trgovačkom putu, svaka crkva dobila je određenu poruku koja će biti predana skupštini. Prva crkva nalazila se u Efezu, prva stanica duž trgovačkog puta, a slijedila je Smirna, sada Izmir, zatim veliki grad Pergamon, zatim Tijatira, bogati Sard, Filadelfija i na kraju Laodikeja, u blizini današnjeg Denizlija. Poruke su bile distribuirane redom, omogućujući im da kruže kršćanskom zajednicom tog doba. Pisma su bila namijenjena ispravljanju bolesti crkava u svakom gradu i još uvijek su zanimljivo mjesto i hodočašće za chistianske zajednice. Zbog blizine crkava lako ih je vidjeti tijekom vikend putovanja, ali zašto ne biste odvojili vrijeme za potpunije istraživanje regije? Egejsko more ima mnoštvo blaga koje čekaju da ih otkrijete!

 

1. DAN   İZMİR-KUŞADASI
Doılazak u İzmir. Transfer do hotela u Kusadasi. Večera i noćenje u Kušadasiju.

2.DAN    EFEZ-KUŞADASI

Nakon doručka idemo u posjet Efezu, prvoj od sedam crkava. Vidjet ćemo nevjerojatne ruševine ovog velikog grada: kazalište, knjižnicu, Hadrijanov hram i novootkopane kuće rimske terase. Posjetit ćete i špiljsku crkvu Pavla i Thecla koja je zatvorena za javnost. Večera i noćenje u Kušadasiju.

 

Efez

Prva je crkva u Efezu, gdje je živio sv. İvan

 Budući da je Efez bio važan rimski grad, vjeruje se da je crkvena skupština ovdje bila prilično jaka, a kršćanstvo je na kraju postalo glavnom gradskom religijom. Danas posjetitelji mogu uživati ​​u razgledavanju mjesta rimskog grada i ključnih mjesta kršćanske povijesti. Marijina kuća i grobnica sv. Ivana ključna su mjesta koja su zanimljiva, vjeruje se da je ovdje živjela svoje dane prije nego što je pokopana u Marijinoj crkvi

 

3.DAN        MAGNEZIJA- TRALLES-NYSA-KUŞADASI

Posjetite Magneziju i Tralles, dva rana grada u kojima je kršćanstvo cvjetalo u prvom stoljeću. Ignacije je pisao pisma crkvama u tim gradovima na putu do mučeništva. Zatim posjetite novi arheološki muzej Aydin. Nastavite putovanje do drevnog grada Nysa s prekrasnom knjižnicom, kazalištem i odeonom. Večera i noćenje u Kušadasiju.

4.DAN        PRIENE-MILET-APHRODISIAS-PAMUKKALE

Vozicemo se prema jugu kako biste posjetili grčko-rimsko nalazište Priene. Zatim posjetimo Miletu mjesto kazališta u kojem je Pavao razgovarao s efeskim starješinama. Zatim se odvezemo do Afrodisije koju je iskopalo Sveučilište New York. Pogledacemo Agora, Kazalište, Stadion i Hadrijanove kupke. Zatim posjets Afrodisijev muzej. Večera i noćenje u Pamukkaleu.

5.DAN        COLOSSAE-KAODICEA-HIERAPOLIS-PAMUKKALE

Nakon doručka vozimo se do neiskopane Colosse (Pavlovo pismo Kološanima) u podnožju planine Honaz. Zatim ćemo nastaviti do Laodikeje, jedne od Sedam crkava Otkrivenja. Napokon ćemo posjetiti Hierapolis gdje ćemo vidjeti spomenike, terme i kazalište s dobro očuvanom pozornicom i Filipovu grobnicu. Večera i noćenje  u Pamukkaleu.

 

Laodikeja - Denizli
Laodiceja je u antičko doba bila ključni grad na tom području. Važna za trgovinu i kao važno kršćansko nalazište, Laodiceja leži nekoliko sati sjeverno od modernog Denizlija. Grad su mnogo puta uništavali potresi, da bi na kraju bio napušten. Sada se pažljivo izvode projekti iskopavanja i obnove koji otkrivaju povijest i važnost nalazišta. Rekonstruirane bazilike sadrže složene mozaike i zasigurno će oduševiti posjetitelje, a zasigurno su vrijedne vremena za istraživanje.

 

6.DAN        PHILADELPHIA-SARDIS-İZMİR

Nakon doručka krecemo za Philadelphia, koja se danas zove Alasehir. Vidjet ćemo ostatke bizantske bazilike, kao i neke freske iz jedanaestog stoljeća. Philadelphia i Smyrna bile su jedine dvije crkve među Sedam o kojima Ivan nije rekao ništa loše. Od tamo putujemo do Sardisa, jednog od najslikovitijih područja bilo koje od Sedam crkava. Vidjet ćemo ostatke Artemidinog hrama, kao i malu bizantsku crkvu. Nakon toga voznja do Izmira (drevne Smirne), jedne od sedam crkava i jednog od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova svijeta.  večera i noćenje u İzmiru

 

Philadelphia - Alaşehir

Philadelphia je bila uspješan grad pod rimskom vlašću. Suvremeni Alasehir (Božji grad) naslovno je sjedište Rimokatoličke crkve. Artefakti iz Alasehirove šarene prošlosti nalaze se u cijelom gradu. Crkva sv. Ivana i crkva sv. Jeana ključna su preostala kršćanska mjesta u gradu.

 

Sardis - Sart

Sardis je bio jedan od najbogatijih rimskih gradova na tom području. Dom značajnog židovskog stanovništva, Sardis je bio užurbani grad važan za rast Crkve na tom području. Nekad uspješno trgovačko središte, na Sardisu se danas nalaze ostaci Artemidinog hrama, židovske sinagoge, bizantske crkve i dokazi o svakodnevnom rimskom životu. Sardis je manje mjesto, ali svakako vrijedi vremena za istraživanje.

 

7.DAN THYATRIA-PERGAM-ASSOS

Vožnja do Akhisara kako bi posjetili ostake crkve Thyatira. Vožnja do Bergama, mjesta gdje je drevni Pergam, jedna od Sedam crkava Otkrivenja. Posjetit ćemo tamošnju Akropolu i vidjeti impresivno kazalište, Atenin hram i ruševine Asklepiona, drevnog ljekovitog centra. Nastavljamo voznju do Assosa. Večera i noćenje u Assosu  

Smirna - Izmir

Smirna je u davna vremena bila vrlo bogat i moćan grad, doista se nadmetala s Efesom i Pergamonom za utjecaj u regiji. Danas se Smirna nalazi u suvremenom Izmiru, gradu koji je gotovo kontinuirano naseljen stoljećima. Drevni grad Smirna u velikoj je mjeri apsorbiran u grad i, kao takav, čitavi su ostaci drevnog života. Najvažnija povijesna građevina je Agora, jedna od najbolje očuvanih građevina drevne Jonije. Smatra se da se kršćanstvo u Smirni razvilo iz velike židovske populacije koja je nekad živjela na tom području, jer su se ljudi odmetnuli od židovstva i krstili u kršćanskoj vjeri.

 

Thyateira - Akhisar

Četvrta crkva, drevna Tijatira, sada se nalazi unutar Akhisara. Nekad grad poznat po brončanim radovima i tkanju, ovaj moderni grad danas je jedno od najvećih turskih regija za uzgajanje duhana i maslinovog ulja. Drevna crkva predstavljena u knjizi otkrovenja može se naći u modernoj Akhisar-ovoj Ulu Cami (Velikoj džamiji). Zgrada je bivša bizantska crkva koja je preuređena nakon osmanskog osvajanja regije. Tijatirskoj crkvi rečeno je da ustraje u svojim vjerovanjima, unatoč nedostatku jake crkve u gradu. Danas je malo prijedloga da je kršćanstvo nekad uspijevalo u toj regiji. Pergamon Pergamon je jedno od najzanimljivijih i najposjećenijih drevnih mjesta u Turskoj. Preživjele su još iz arhaičnog razdoblja, a preživjele građevine uključuju Kazalište, Hramove Atene i Dioniza i Gimnaziju. Pergamon je bio velik grad, značajan i na političkom i na komercijalnom planu, građani bi uživali u punim, užurbanim životima. Kršćanstvo u Pergamonu bilo je u suprotnosti sa snažnim vjerovanjem grada i poviješću štovanja poganskih bogova. Ovaj sukob kršćanina i pogana nešto je na što se odnosilo pismo u Crkvi, hvaleći one koji su se čvrsto držali svoje kršćanske vjere i opominjući one koji su ustrajali u štovanju poganskih bogova.

 

8.DAN        ALEXANDER TROAS-TROJA-BURSA

Posjetimo  panoramski hram Atene u Assosu i hram Apolona Smintheona na Gulpinaru. Nastavimo do Oduna Iskelesija kako bismo posjetili mjesto i luku Aleksandrija-Troa gdje je Pavao odgojio dječaka Eutiha. Paul je ovo područje posjetio najmanje dva puta. Zatim posjetimo  legendarni grad Troju i pogledajte kopiju drvenog konja. Večera i noćenje u Bursi.

9.DAN        NIKEJA-İSTANBUL

Vožnja do Iznika (drevna Nikeja). Ovdje su održana dva ekumenska sabora: Prvi ekumenski sabor 325. i Sedmi ekumenski sabor 787. Posjetite ruševine crkve Svete Sofije u kojoj je održan Sedmi ekumenski sabor. Nakon toga vožnja do Istanbula, jedinog grada na svijetu koji se proteže na dva kontinenta; Po dolasku posjetite trg Hipodrom, crkvu Aja Sofije, crkvu sv. Irene, podzemnu cisternu. transfer do hotela na večeru i noćenje

10.DAN İSTANBUL

Transfer na aerodrom. Odlazak iz İstanbula