PUT SVILE-ANADOLSKI GRADOVI

KAPADOKIJA-SLANO JEZERO-ANKARA-BEYPAZARI-GÖYNÜK-TARAKLI-İZNİK-BURSA-İSTANBUL

 

1. DAN   KAYSERİ-KAPADOKİJA

Dolazak do Kayseri.. Transfer do hotela u Kapadokiji. Nočenje Kapadokija

2. DAN  KAPADOKİJA

Uçhisar, Göreme Open Air Museum, Zelve, Paşabağları, Podzemni grad Derinkuyu, Ürgüp, Avanos. Nočenje Kapadokija

Kapadokija

Jedinstvena baština prirode i čovječanstva- Vilinski dimnjaci izvan snova

Regija Kapadokija nalazi se usred nekada aktivnog vulkanskog područja centralne Anadolije. Pre milioni godina tri njegove planine - Erciyes, Hasandağ i Güllüdağ - bile su aktivni vulkani; zaista je ta aktivnost s prekidima trajala barem do neolitika prema prapovijesnim slikama.

Erupcije vulkana bile su toliko jake da je na nekim mjestima lava bila debljine i do 150m. Tokom mnogih miliona godina vulkani, vjetar, kiša i led oblikovali su regiju koju danas poznajemo kao Kapadokiju. Kako je krajolik erodirao, bazaltno kamenje je ostalo i formiralo je konusne strukture, a neke su dosezale i do 45 metara.

Domaći ljudi su ove jedinstvene kamene formacije nazivali "vilinskim dimnjacima", imenom koje je opstalo kroz vijekove. Ako je priroda prva umjetnica koja je uredila dekor, to je bio anadolski čovjek koji je kroz stoljeća isklesao stijenu i od nje sagradi kuće, crkve i preko 250 podzemnih gradova.
Budući da je bila utočište ranih kršćana, Kapadokija je muzej na otvorenom pun nejednakih prirodnih i kulturnih komponenata.

Kapadokija nudi posjetiteljima izvanredan i raskošan domjenak prirodnih čudesa koja premašuju njihovu najluđu maštu. Ova su čuda elegantno ukrašena djelima koja je stvorila čovjekova ruka. Sa svojim jedinstvenim prirodnim karakteristikama koje prikazuju skladnu kombinaciju prirodnih i kulturnih elemenata pejzaža, Kapadokija je očaravajući muzej na otvorenom i neusporedivi primer zajedničkog kulturnog nasleđa čovečanstva.

 

3. DAN Kapadokija-Tuz Göiü- Ankara-Beypazarı

Poslije dorucka, polazak prema Ankari. Na putu obilazak slanog jezera Tuz gölü. Dolazk u Ankarau, posjeta maozoleja Ataturk. Dolazak u Beypazar. Razgled grada i carsije. Nočenje Beypazari

Tuz gölü

Poslije jezera Van, najvece drugo jezero Turske.

Drugo najvece slano jezero na svijetu, pokriva 70 % potrebe soli Turske.

Slano jezero, sa svojoj prosjecnoj dubini ispod 50 cm, je  dom  širokom spektru vrsta ptica. U jezeru živi 85 vrsta ptica, 129 vrsta insekata, od kojih su 4 endemske, 15 vrsta sisara i 38 endemskih biljnih vrsta. Nalazi se oko 6000 područja za gniježđenje ptica

Slano jezero je uvrsceno u kategoriju A klase koje je važno područje za zaštitu močvara i biološke raznolikosti.

Unesco je uvrstio  na privremenu listu svjetske baštine

Ankara

Zbog svog smještaja u središtu države, regija je bila povijesni spoj glavnih trgovačkih putova i raskrsnica migracijskih potoka. Hetitsko carstvo, jedna od supersila u antici, pojavilo se ovdje u Srednjoj Anadoliji. Hetiti su se istakli ne samo kroz civilizacije koje su stvorili, već i kroz državnu strukturu koju su razvili i svoju toleranciju i poštovanje ljudskih prava.

Kroz istoriju, Ankara je bila svjedok bitki između moćnih vojski u potrazi za dominacijom. Grad je bio važan kulturni, trgovački i umjetnički centar u rimsko doba i glavno trgovačko središte na karavanskoj ruti prema istoku u osmansko doba. Međutim, izgubio je važnost do 19. vijeka. Kada je Mustafa Kemal Atatürk izabrao Ankaru kao bazu iz koje će se voditi Rat za nezavisnost, ona je ponovo postala važan centar. Kao posljedica uloge u ratu i strateškog položaja, 13. oktobra 1923. proglašen je glavnim gradom nove Republike Turske.

 

4. DAN   Beypazarı-Göynük-İznik-Bursa

Polazak prema Bursi, panoramsko razgledanje grada Göynük i İznik. Posjeta Ajasofije İznik, Yeşil Cami

Dolazak u Bursu. Nočenje Bursa.

Stara županija Beypazarı, izgrađena na strmim padinama i dolinama, izuzetno je slikovita sa tržnicom, tradicionalnim kućama i prirodnim krajolikom. Stoljetne kuće Beypazarı odražavaju tipične karakteristike osmanske i tradicionalne turske domaće arhitekture.

Göynük

Izgrađene u tradicionalnoj osmanskoj arhitekturi, kuće Göynük i danas opstaju ne gubeći svoj arhitektonski karakter. Ove kuće privlače pažnju turista koji dolaze u okrug. Dvorci, koji su obnovljeni i rade kao hosteli, privlače veliku pažnju posjetitelja.

İznik-Svjedočenje istorije

Smješten na 87km od Burse nalazi se İznik, prije poznat kao Nicaea, koji se nalazi na istočnom vrhu jezera Iznik. Grad je osnovao 316. pne. Antigona, jedan od generala Aleksandra Velikog. Iznika je zatim zauzeo drugi general, Lizimah, koji je grad nazvao Nikeja po svojoj supruzi. Nakon što je igrao ulogu važnog rimskog, a potom i bizantskog grada, pao je na Seldžuke 1078. godine, a kasnije na Osmanlije 1331. godine. Rimsko pozorište sagradio je Trajan (249-251), a na obali jezera Iznik Rimski senat, gdje se prvi Nikejski sabor održao 325. godine. U središtu grada nalazi se crkva Svete Sofije, koja se koristila za jedno od najvažnijih vijeća održanih 787. godine zbog ikonoklazma. Crkva je pod vlašću Osmanlija služila kao džamija. İznik je jednak Jerusalimu i Vatikanu po značaju za kršćanski svijet. Među važnijim islamskim zgradama u gradu, posetite džamiju Yeşil popločanu tirkiznim pločama i Nilüfer Hatun İmarethanesi. Iznik je još uvijek mali grad čija 114 kula nije premašila svojih izvornih 4227 m rimskih zidina. I dalje stoje četiri kapije koja su omogućavala pristup gradu. U 16. i 17. vijeku Iznik je bio središte izvrsne proizvodnje keramičkog posuđa koje je dalo važan doprinos ukrasima džamija i palata širom Turske. Muzej prikazuje nalaze obližnjih iskopina. Nakon istraživanja znamenitosti, riblji restorani uz jezero nude ukusnu hranu i opuštajuću atmosferu. Pet kilometara od Iznika, u selu Elbeyli, možete naići na katakombu iz 5. stoljeća i na obelisk visok 15,5 metara koji je izgradio Cassius Philiscus.

 

5. DAN   Bursa-Cumalıkızık-İstanbul

Razgled Burse, Ulu Dzamija, Tophane, Koza Han, odlazak u osmanlisko selo Cumalıkızık.

Vožnja do İstanbula. Nočenje İstanbul

 

Bursa i Cumalıkızık: Rođenje Osmanskog carstva

Bursa, jedan od ranih glavnih gradova Osmanskog carstva, odražava rani period osmanske kulture. Cumalıkızık je selo iz tog razdoblja, mjesto gdje se čini da je vrijeme stalo. Selo je značajno i po kućama, koje su izvrsni primjeri građanske arhitekture osmanskog perioda, ali i po ljubaznim stanovnicima koji uživaju u tradicionalnom okruženju. To je "živo osmansko selo" s netaknutim povijesnim ambijentom svakodnevnog života, kulturnim vrijednostima i prirodnim okruženjem gdje ćete zasigurno zakoračiti u vremensku kapsulu drvenih kuća, uskih ulica i monumentalnih stabala.

6. DAN   İstanbul

Slobodno do transfera. Odlazak na aerodrom. Odlazak iz İstanbula.